Planetárium v Brně - Revayová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Predmetom diplomovej práce je návrh niekoľkých variant nosnej konštrukcie planetária v Brně. Objekt má pôdorysné rozmery o veľkosti 30x30metrov. Hlavný nosný materiál je oceľ S235. Nosnú konštrukciu objektu tvoria stĺpy, stropnice a prievlaky. Nosnú konštrukciu kopuly tvorí priestorová konštrukcia, ktorá je vytvorená ako pologuľa nad priemerom 18 metrov. Boli spracované 3 verzie tejto kopuly. Výsledným návrhom je Geodetická kopula. Súčasťou práce je posúdenie hlavných nosných prvkov konštrukcie a vybrané detaily. Pre výpočet vnútorných síl bol použitý program Scia engineer 2016 verzia 16.1.3033.

The design of several variants of the structure of the planetarium in Brno is the subject of the diploma thesis . The building has a ground plan size of 30x30 meters. The main supporting material is S235 steel. The bearing structure of the object consists of columns, joists and beams. The bearing structure of the dome consists of a spatial structure, which is formed as a half-globe above the diameter of 18 meters. 3 versions of this dome have been processed. The resulting design is Geodetic Dome. Part of the work is an assessment of the main structural elements and selected details. The Scia engineer 2016 version 16.1.3033 was used to calculate internal forces.
Planetarium in Brno
Keywords: oceľ; kopula; prievlak; stĺp; oceľová konštrukcia; Schwedlerova kopula; Geodetická kopula; planetárium; steel; dome; beams; column; steel structure; Schwedler's dome; Geodetic Dome; planetarium