Feasibility Study of Benefits of Étoilé User Environment - Čáp, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato práce popisuje cíle projektu Étoilé a analyzuje jejich proveditelnost. Étoilé je open-source projekt, který se snaží odstranit zastaralé koncepty ovládání počítače, často stále používané v současných operačních systémech jako je Microsoft Windows nebo Mac OS X. Práce obsahuje tyto části: popis koncept uživatelského rozhraní navržených v rámci projektu Étoilé ztvárnění fiktivního prostředí, které ukazuje možnou budoucí podobu projektu Étoilé rozbor úkonů prováděných při práci v tomto fiktivním prostředí - psaní dopisu  a kolaborativní úpravy dokumentu průzkum, jak uživatelé přijímají tyto nové koncepty stručný popis systémové architektury projektu Étoilé odhad náročnosti implementace projektu

The purpose of this thesis is to describe the goals of the Étoilé project and to analyse its feasibility. The Étoilé project is an open source community attempt to replace obsolete user interface concepts widely used in current systems such as Microsoft Windows or Mac OS X. This work consists of the following parts: description of the concepts proposed by the Étoilé community design of the fictional environment that would develop from Étoilé project in a future task analyses showing a work as if it took place on that environment survey researching user approval on these concepts brief description of the underlying architecture used in the project estimation of the effort needed until Étoilé gets usable
Feasibility Study of Benefits of Étoilé User Environment
Keywords: Étoilé; desktopové prostředí; uživatelské prostředí; GNUStep; Objective-C; použitelnost; objektové prostředí; grafické rozhraní; GUI; koncepty ovládání počítače; Unixové grafické prostředí; Étoilé; desktop environment; user-centric; document-oriented; user interface GNUStep; Objective-C; user environment; usability; object oriented environment; graphics interface; GUI; user interface concepts; Unix GUI; service oriented approach