Agentní model procesu kognice, emocí a chování člověka - Pač, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Táto práca sa zaoberá návrhom modelu ľudskej psychiky a jej kognitívnych procesov, emócií a chovania za pomoci agentných systémov. Práca skúma problematiku z pohľadu všeobecnej psychológie a inteligentných systémoch. Následne práca detailne rozoberá návrh modelu ľudskej psychiky s jednotlivými definíciami agentov systému a návrh simulačného prostredia. Špeciálna časť práce je venovaná práve návrhu neurónovej siete systému. V ďalšej časti práce je popísaný spôsob implementácie modelu a simulačného prostredia. Nakoniec práca popisuje experimenty s realizovaným systémom z pohľadu zhody s psychologickými teóriami a prínosmi pre inteligentné systémy.

This work deals with modeling of the human psyche and its cognitive processes, emotions and behaviors based on agent system. The first objective of this examines the issue from the perspective of general psychology and intelligent systems. The work discusses in detail the design model of the human psyche with definitions of agents system and design of simulation environment. The special part is devoted to the design of the neural network system. After description of implementation of the model and simulation environment, finally, the work show results of experiments with the implemented system from the perspective of conformity with psychological theories and benefits to artificial intelligence.
Agent Process Model of Human Cognition, Emotions and Behaviour
Keywords: modelovanie ľudskej psychiky; agentný model; kongícia; emócie; psychické procesy; modeling human psyche; agent model; cognition; emotions; mental processes