Technologie 3D tisku konstrukcí z betonu. - Roupec, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Tématem této bakalářské práce bylo shromáždit informace o 3D tisku z betonu za účelem návrhu možných technologických řešení. Byl sestaven seznam problematik spojených jak s materiálovými, tak technologickými vlastnostmi, které jsou spojené s 3D tiskem. Na základě těchto poznatků došlo k návrhu modifikovaného urychlovače, který pracuje s několika minutovou reakční dobou. Zkoušení tohoto urychlovače bylo prováděno pomocí kalorimetru. Výsledky potvrdily požadovanou funkčnost urychlovače v cementové pastě. Na základě těchto výsledků byla navržena technologie tisku, která by byla schopna využívat tento urychlovač. Tato technologie je zaměřena na co nejrychlejší tisk v kontrolovaných podmínkách hal prefabrikovaných výrobců. Dále byly navrženy dvě technologie, pro výrobu extrémně vylehčených konstrukcí z UHPC pomocí 3D tisku. První technologie využívá technologii vytláčení s použitím šnekových podavačů pro vytlačení UHPC. Druhá metoda využívá technologii nakapávání pojiva.

Subject of Bachelor thesis was the gathering of information about 3D printing using concrete for designing new possible technologies. List of problems connected with material and technological properties in accordance with 3D printing was developed. Based on these findings new modification of fastener was developed. This fastener works with reaction time of few minutes. Testing was conducted using calorimetric measurements. Findings confirmed the usability of fastener in a cement paste. These results led to design of technology able to use the fastener. This technology was designed for as fast printing as technologically and materially possible in controlled environment. Furthermore, two new technologies for printing of extremely lightweight constructions from UHPC using 3D printing. First uses extrusion technique with screw feeder. Second method is based on binder jetting technology.
3D printing technology of concrete structures
Keywords: 3D tisk; beton; technologie tisku; urychlovač; 3D printing; concrete; printing technology; fastener