Příprava luminiscenčních nanočástic pro 3D zobrazování - Smolka, Rastislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Cieľom tejto bakalárskej práce je štúdium vhodnej metodiky prípravy luminiscenčných nanočastíc a charakterizácia ich optických vlastností spojených s rôznymi fyzikálnymi vlastnosťami prostredia. Tak isto aj ich prípadným využitím ako prostriedkov na sledovanie biologických preparátov v 3D mikroskopii pomocou multifotónovej absorpcie. Práca sa zaoberá najmä nanočasticami pripravenými z N,N-difenylamino-2,5-difenyl-1,4-distyrylbenzen kyanidu a štúdiom ich fluorescenčných a absorpčných spektier. Pomocou metódy dynamického rozptylu svetla a pomocou fluorescenčnej spektroskopie je pozorovaná závislosť veľkosti pripravených nanočastíc, zmena ich fluorescenčných vlastností a zmena kvantového výťažku v závislosti na meniacich sa vlastnostiach prostredia. Dáta z multifotónových absorpčných meraní preukazujú, že táto látka vykazuje odozvu na multifotónovú excitáciu. V práci bolo preukázané, že táto látka si zachováva svoje unikátne fluorescenčné vlastnosti aj vo forme nanočastíc a javí sa teda ako vhodný kandidát pre pozorovanie biologických preparátov pomocou multifotónovej fluorescenčnej mikroskopie. Ďalším pokračovaním tejto práce by preto mohlo byť samotné stanovenie celkového multifotónového absorpčného prierezu týchto pripravených nanočastíc.

The aim of this bachelor thesis was to study a suitable methodology for the preparation of fluminiscent nanoparticles and to characterize their optical properties associated with various physical properties of environment. Also, their potential use as a means of monitoring biological preparations in 3D microscopy using multiphoton absorption. In particular, we deal with nanoparticles prepared from N,N-diphenylamino-2,5-diphenyl-1,4-distyrylbenzene cyanide and their fluorescence and absorption spectra. Using the dynamic light scattering method and fluorescence spectroscopy, the dependence of the size of the prepared nanoparticles, the change in their fluorescence properties and the change in the quantum yield is observed, depending on the changing environmental properties. Data from multifoton absorption measurements demonstrate that this substance responds to multifoton excitation. It has been shown that this substance retains its unique fluorescence properties also in the form of nanoparticles and thus appears to be a suitable candidate for the observation of biological preparations using multifoton fluorescence microscopy. Therefore, the continuation of this work could be the mere determination of the total multifoton absorption cross section of these prepared nanoparticles.
Preparation of luminescent nanoparticles for 3D imaging
Keywords: Fluorescenčné organické nanočastice; fluorescencia; časovo rozlíšená fluorescencia; dynamický rozptyl svetla; dvojfotónová absorpcia; Fluorescent organic nanoparticles; fluorescence; time-resolved fluorescence; dynamic light scattering; two-photon absorption