Klasifikace objektů v obrazech - Gabriel, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou klasifikace objektů na základě příznaků získaných z obrazů. Práce patří do oboru počítačového vidění. Popisuje možné nástroje pro klasifikaci (např. neuronové sítě, rozhodovací stromy, atd.). Nezbytnou součástí je popis objektů pomocí příznaků. Příznaky jsou vstupními daty klasifikátoru. Praktická část práce se zabývá klasifikací souboru předmětů, které se běžně vyskytují doma (nůžky, CD, lepicí páska, atd.). Analyzovaný obraz je předzpracován, prahován v barevném modelu HSV. Následně jsou rekonstruovány defekty vzniklé segmentací pomocí morfologických operací. Poté jsou určeny hodnoty příznaků, které jsou vstupem klasifikátoru. Klasifikátor má podobu rozhodovacího stromu.

This master's thesis deal with problems of classification objects on the basis of atributes get from images. This thesis pertain to a branch of computer vision. Describe possible instruments of classification (e.g. neural networks, decision tree, etc.). Essential part is description objects by means of atributes. They are imputs to classifier. Practical part of this thesis deal with classification of object collection, which can be usually found at home (e.g. scissors, compact disc, sticky, etc.). Analyzed image is preprocessed , segmented by thresholding in HSV color map. Then defects caused by a segmentation are reconstructed by morfological operations. After are determined atribute values, which are imputs to classifier. Classifier has form of decision tree.
Objects Classification in Images
Keywords: počítačové vidění; obraz; zpracování obrazu; klasifikace; segmentace; prahování; příznak; rozpoznávání obrazců; barevný model; computer vision; image; image processing; classification; segmentation; thresholding; atribute; pattern recognition; color map