Služba pro dotazování nad aliasy škodlivého softwaru - Julina, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout a vytvořit službu, která řeší problém existence aliasů jmen škodlivého softwaru tím, že takové aliasy mapuje na jména rodin, která by byla předem určená jako kanonická. Tato práce také přináší několik způsobů, kterými je možné zmíněné mapování aliasů na konkrétní rodiny automaticky získávat. Vytvořená služba umožní výzkumníkům, kteří se zabývají škodlivým softwarem, tohoto mapování využít při výzkumu. Další využití může být v existujících službách, které s aliasy rodin aktuálně nepracují, což mohlo mít za následek vznik duplicitních dat.

The main goal of this bachelor's thesis is to design and develop service, which would deal with the problem of existence of malware aliases by providing mapping of each alias to specific family. The specific family would be set as canonical in advance. This thesis also presents several ways of obtaining data automatically for such mapping. The created service is meant to help malware researchers in their research. It can also be used in existing services, that currently don't take malware aliases into account, which could have caused some duplicity in their data.
A Service for Querying Aliases of Malicious Software
Keywords: rodiny malware; malware; škodlivý software; aliasy malware; pojmenovávání malware; databáze; bezpečnost; malware families; malware aliases; malware naming; databases; security; malware