Studium výskytu kolistinu v půdě - Veldamonová, Aneta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Kolistin je polypeptidové antibiotikum „poslední záchrany“ účinné proti gramnegativním bakteriím. Zvyšování jeho spotřeby ve veterinárním lékařství v posledních 30 letech však vedlo k rozvoji rezistence bakterií i vůči kolistinu. Aplikace kejdy do půdy obsahující nemetabolizovaný kolistin a rezistentní bakterie představuje riziko, protože může docházet k dalšímu rozvoji rezistence bakterií vůči kolistinu a jejímu šíření do dalších složek životního prostředí. Proto byla tato práce zaměřena na vytvoření a optimalizaci extrakční a analytické metody pro půdní vzorky obsahující kolistin. Kolistin byl detekován pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (HPLC /MS a UPLC/MS/MS). Přestože bylo testováno mnoho extrakčních roztoků ve spojení s ultrazvukovou extrakcí a přečištěním na různých kolonkách SPE, kolistin se nepodařilo úspěšně z půdy vyextrahovat. Kolistin byl úspěšně detekován pouze v extraktu z kejdy. Důvodem, proč kolistin v extraktech z půdy nebyl detekován, mohla být sorpce kolistinu na půdní organickou hmotu nebo tvorba komplexů kolistinu s huminovými látkami.

Colistin is a polypeptide antibiotic used as a "last resort" effective against Gram-negative bacteria. However, increase in its consumption in veterinary medicine in the last 30 years has led to the development of bacterial resistance even to colistin. The application of slurry to soil containing unmetabolized colistin and resistant bacteria poses a risk, because the resistance of bacteria to colistin can be further developed and spread to other components of the environment. Therefore, this work was focused on the creation and optimization of extraction and analytical methods for soil samples containing colistin. Colistin was detected by liquid chromatography in connection with mass spectrometry (HPLC/MS and UPLC/MS/MS). Many extraction solutions have been tested in connection with ultrasonic extraction and purification on various SPE columns, yet colistin has not been successfully extracted from the soil. Colistin was successfully detected only in the slurry extract. The reason why colistin was not detected in soil extracts could be the sorption of colistin on soil organic matter or the formation of complexes of colistin with humic substances.
Study of the occurrence of colistin in soil
Keywords: kolistin; kontaminace životního prostředí; rezistence bakterií; extrakce; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; colistin; environmental contaminant; bacterial resistence; extraction; liquid chromatography; mass spektrometry