Zvyšování účinnosti emisního systému vznětového motoru - Stráník, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato práce se zabývá problematikou tvorby emisí u vznětového motoru těžkého vozidla. V motoru nelze docílit dokonalého spalování, proto při spalování nafty dochází k tvorbě škodlivin, které je nutné eliminovat. K redukci škodlivin obsažených ve výfukových plynech slouží emisní systémy. Protože se limity na množství emisí stále zpřísňují a brzy má vyjít v platnost nová emisní norma Euro VII, je stále důležité snižovat emise u spalovacích motorů. Elektrické, či jiné alternativní pohony, nejsou totiž u těžkých vozidel ještě dostatečně rozvinuté. Tato práce navíc obsahuje návrh řešení, kterým by šlo docílit větší redukce škodlivin a tím i tedy žádaného zvýšení účinnosti celého emisního systému. Za tímto účelem byl vytvořen simulační model v softwaru GT-Suite a byly uskutečněny simulace, pro napodobení jízdních cyklů WHSC a WLTC class 1 pro simulaci ustálených i přechodových stavů. Díky tomu je pak možné porovnat výsledné emise po úpravě emisního systému s těmi s výchozím emisním systémem. Závěrem práce je stručný popis a vyhodnocení výsledků a také nastínění dalších možných postupů.

This thesis addresses the issue of emission from heavy-duty vehicles with diesel engine. Perfect combustion in the engine is unattainable, leading to the inevitable production of pollutants during diesel combustion that must be effectively eliminated. Emission systems are used to reduce pollutants present in exhaust gases. As emission limits continue to decrease, and with the impending introduction of the new Euro VII emission standard, it is still important to reduce emission from internal combustion engines. This is particularly significant as electric and other alternative drives are not yet sufficiently developed for heavy-duty vehicles. This thesis proposes a strategy for achieving the greater reduction of pollutants and the desired increase in the efficiency of the entire emission system. For this purpose, a numerical model was created using GT-Suite software, and simulations were conducted to replicate the WHSC and WLTC class 1 driving cycles for the simulation of steady and transient states. The emissions resulting from the modified emission system were compared with those from the default system. The conclusion of the thesis is a brief description and evaluation of the results, accompanied by an outline of potential future procedures.
Increasing the efficiency of the diesel engine emission system
Keywords: Zvyšování účinnosti; Recirkulace spalin; Oxidační katalyzátor; Filtr pevných částic; SCR katalyzátor; ASC katalyzátor; WHSC; WLTC class 1; GT-Suite; Increasing efficiency; Exhaust gas recirculation; Diesel oxidation catalyst; Diesel particulate filter; SCR catalyst; ASC catalyst; WHSC; WLTC class 1; GT-Suite