Bariérové vrstvy oxidu titaničitého zhotovené materiálovým tiskem - Lásko, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
V této práci byly připraveny bariérové vrstvy ze suspenze TiO2, a to materiálovým tiskem a rotačním litím. Tyto vrstvy byly poté analyzovány pomocí cyklické voltametrie pro nalezení případných defektů a určení typu těchto defektů. Bylo zjištěno, že nejlepší bariérové schopnosti vykazují vrstvy o tloušťce nad cca 120 nm připravené na ITO sklo rotačním litím. Bariérové vrstvy připravené na FTO naopak všechny vykazovaly velmi špatnou schopnost blokace elektronů. Velmi dobré blokační schopnosti dále vykazovaly i vzorky vytištěné, přičemž nejlepší výsledky byly dosaženy při využití rozteči 40 m a dvou vrstvách na ITO sklo, ačkoliv se tyto vzorky potýkaly s problémem vzlínání elektrolytu, což mělo za následek zkreslení výsledků.

In this theses TiO2 blocking layers were fabricated using material inkjet printing and spincoating methods. These layers were then analyzed using cyclic voltammetry to find any defects and to determine the type of those defects. We found that layers of over 120 nm made using ITO glass and spincoating method had the best blocking capabilities. Blocking layers prepared using FTO glass were underperforming greatly throughout the whole experiment. We also achieved good results with material ink jet printing. The best results out of all printed samples were achieved with DPI of 635, although these layers also had problem with the electrolyte rising through microscopic pores in the layer thus changing the results.
Titanium dioxide blocking layers fabricated by material printing
Keywords: Oxid titaničitý; materiálový tisk; bariérové vrstvy; cyklická voltametrie; Titanium dioxide; material inkjet printing; blocking layers; cyclic voltammetry