Binokulární vidění a výroba anaglyfů - Pospíšil, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato práce se zabývá fyziologii binokulárního vidění a s ní spojené stereoskopie, kdy hlavní prezentovanou metodou je výroba anaglyfů. V první části práce je čtenář seznámen s anatomií a fyziologií oka s úzkým zaměřením především na geometricko-optické vlastnosti oka a podstaty binokulárního vidění, které je základem výroby stereoskopických obrázků. V druhé části jsou představeny jednotlivé metody používané k zobrazování trojrozměrných vizuálních vjemů, jejich princip a technické provedení. Dále práce podrobně popisuje vznik anaglyfu a s ním spojené problematiky. Souběžně s prací vznikl program ANAGLYPH, jež umožňuje připojení dvojice kamer, jejich programové řízení a získávání kvalitních stereoskopických obrázků, které se stávají dobrým základem anaglyfů. Prezentované anaglyfy byly pořízeny pomocí dvojice kamer Logitec C120 a pro srovnání fotoaparáty Canon 450D. Tyto výsledky byly prezentovány skupině pozorovatelů a statisticky vyhodnoceny s jejich následnou analýzou. Elektronická verze práce, všechna získaná data a program jsou na přiloženém DVD.

This work concerns physiology of binocular vision and stereovision. The main topic of this work is the production of anaglyphs. The first part introduces anatomy of the eyes and principle of binocular vision, which is the stereoscopic production based on. The second part introduces the individual methods, it's processes and technical implementation for three-dimensional presentation with focusing on answering questions connected with production of anaglyphs. At the same time the M-script ANAGLYPH was developed, which provides connection with two external cameras and becomes high-quality element of anaglyphs production. All anaglyphs were photographed with couple of Logitec C120 or couple of Canon 450D cameras. Final anaglyphs were presented to a group of observers and they were given question forms. Subjective opinions of observers were statistically analyzed. The electronic version of this work and all the files and data are included on attached DVD.
Binocular vision and anaglyph production
Keywords: binokulární vidění; anaglyf; stereoskopie; horopter; diplopie; ortoskopický; pseudoskopický; paralaxa; binocular vision; anaglyph; stereoskopy; horopter; diplopia; spectacles; psedoskopic; paralax