Aerodynamické tunely pro osobní automobily - Fabríci, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Bakalárska práca sa zaoberá použitím aerodynamických tunelov v oblasti automobilového priemyslu. V súčasnosti sú stále neoddeliteľnou súčasťou pri výskume aerodynamiky vozidiel. Konkrétne pri určovaní síl pôsobiacich na vozidlo, vizualizácií prúdenia a aeroakustických meraniach. U osobných automobilov sa kladie dôraz na zníženie odporovej sily a tým pádom aj zníženia spotreby. Na zlepšenie jazdného komfortu sa stávajú čoraz viac populárne aeroakustické merania. Kvalita prúdiaceho vzduchu v aerodynamických tuneloch priamo ovplyvňuje presnosť spomínaných meraní. Snaha je zminimalizovať náhodnú turbulenciu a dosiahnuť rovnomerné prúdenie. Aj pri optimálnom návrhu všetkých sekcií, z ktorých aerodynamické tunely pozostávajú, nikdy nedosiahneme dokonalú kvalitu prúdiaceho vzduchu. Často sa musíme uspokojiť s akceptovateľnou kvalitou prúdiaceho vzduchu v závislosti na aplikácii. Pokrok v oblasti výpočtového modelovania nám ale skrátil čas strávený v aerodynamických tuneloch a zároveň ušetril aj financie. V súčasnosti existuje úzka spolupráca medzi nimi na dosiahnutie čo najlepších výsledkov.

The bachelor thesis is focused on a wind tunnel usage in the field of automotive industry. Nowadays, they are still the significant part in vehicle aerodynamics research. Specifically, at determining power actuating on vehicle, flow visualization, aero-acoustic measurements. Considering personal vehicles, reducing the drag and reducing the consumption are being accentuated. Aero-acoustic measurements are becoming more and more popular for improvement of driving comfort. Air-flow quality in wind tunnels directly affects the accuracy of the mentioned measurements. The effort is to minimize the accidental turbulence and reach uniform flow quality. Perfect quality of the air-flow will never be reached even though there is an optimal proposal of all sections from which the wind tunnels consist. Very often, we must be satisfied with the accepted flow quality according to the application. However, the progress in the field of computing modeling has reduced the time spent in wind tunnels and moreover it has saved finances. Currently, there is close cooperation between them to reach the best results possible.
Wind tunnels for passenger cars
Keywords: Aerodynamický tunel; osobný automobil; odporová sila; kvalita prúdiaceho vzduchu; výpočtové modelovanie; Wind tunnel; personal vehicle; drag; air flow quality; computing modeling