Aplikace VBA (Visual Basic for Application) a Maple na problémy procesního inženýrství - Farkač, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Úkolem diplomové práce Aplikace Visual Basicu a Maple na problémy procesního inženýrství je ukázat možnosti použití těchto programovacích jazyků pro různé inženýrské úlohy. Zejména programovací jazyk Visual Basic for Application (VBA), který je součástí kancelářského balíku MS Office, je v praxi používán velmi málo. Proto je v této práci na doporučení vedoucího práce prof. Ing. Josefa Kohoutka, CSc. řešena komplexní úloha z oblasti návrhu procesních pecí. Konkrétně se jedná o řešení výpočtu přestupu tepla a optimalizaci výšky zvětšených povrchů trubek v konvekční sekci procesních pecí. Celá úloha je zpracována ve VBA a je spouštěna v Excelu. Vytvořený program po zadání vstupních informací jednak vypočte rozměry a tepelný výkon konvekční části pece, ale může také zoptimalizovat výšku zvětšených povrchů v různých částech konvekce a tím minimalizovat investiční náklady.

The task of the diploma thesis named VBA and Maple Application on Process Engineering Problems is to show the possibilities of using these programming languages for various engineering tasks. Particularly the programming language Visual Basic for Application (VBA), which is a part of MS Office package, is very little used in practise. That´s why this thesis solves the complex task of a furnaces design process; the topic was reccomended by the supervisor prof. Ing. Josef Kohoutek, CSc. Specifically, the thesis deals with calculations of heat transfer and optimization of the height of extended surfaces of tubes in the convection section of process furnaces. The entire task is elaborated in VBA and runs in Excel. After entering the input information, the created program first calculates the size and heat output of the convection section, but it can also optimize the height of extended surfaces in different parts of the convection section and thus minimize investment costs.
VBA and Maple application in process engineering problematics.
Keywords: Visual Basic for Application; MS Excel; Procesní pece; Ohřevné pece; Radiační sekce; Konvekční sekce; Vertikální válcová pec; Šachtová pec; Ofukovač sazí; Zvětšené povrchy; Trnované trubky; Žebrované trubky; Rovnice přenosu tepla; Součinitel přestupu tepla; Bilanční rovnice; Optimalizace.; Visual Basic for Application; MS Excel; Process furnaces; Fired heaters; Radiant section; Convection section; Vertical cylindrical furnace; Cabin furnace; Soot blower; Extended surfaces; Studded tubes; Finned tubes; Heat transfer equation; Heat transfer coefficient; Balance equation; Optimization.