Sociální síť z fotografií - Polesný, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá rozpoznáváním lidí a jejich vztahů ze statických fotografií a způsoby, jakými lze takto získaná data využít. To zahrnuje metody pro detekci a rozpoznání obličejů z fotografií, jejich prezentaci pomocí webové fotogalerie a způsoby odvození a zobrazení souvisejících informací o rozpoznaných osobách. Součástí práce je i vyhodnocení dosažených výsledků jak z pohledu úspěšnosti programu v automatizovaných operacích na základě vytvořené sady testovacích dat s předem známými vztahy mezi osobami, tak z pohledu efektivnosti a funkčnosti celého systému pro koncové uživatele.

This thesis deals with recognition of persons and their relationships from static images and presents ways in which these information can be used. That includes methods for detection and recognition of faces, presentation of photos in web-based gallery and methods for recognition of relationships between photographed persons. Part of this thesis is evaluation of the results, both in terms of program success in automated operations by establishing a set of test data with known relationships between people, and in terms of efficiency and functionality of the system for end users.
Social Network from Photo Gallery
Keywords: Detekce obličeje; rozpoznání obličeje; fotogalerie; rozpoznání vztahu; sociální graf; Viola&Jones; eigenface; opencv; Face detection; face recognition; photogallery; relationship recognition; social graph; Viola&Jones; eigenface; opencv