Analýza fluorochinolonových antibiotik v půdě - Vdolečková, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2022)
Diplomová práce se zabývala celosvětovým problémem výskytu léčiv v životním prostředím, konkrétně pak fluorochinolovými antibiotiky (ciprofloxacin a enrofloxacin), které mimo jiné patří mezi kriticky důležitá antibiotika. Tato léčiva se dostávají do půdního prostředí aplikací již kontaminovaného živočišného odpadu (např. hnůj) nebo prostřednictvím odpadní vody, která je využívána při zavlažování nebo také aplikací upravených čistírenských kalů, které mohou obsahovat rezidua léčiv. Zvyšující se koncentrace těchto léčiv antimikrobiálních látek v životním prostředí představuje prostředí pro vznik a rozšiřování mikrobiální rezistence. Kumulace těchto léčiv pak způsobuje vznik rezistencí na tato antibiotika. Experimentální část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci metody pro extrakci a následné stanovení fluorochinolonů v půdě a podestýlce. Za tímto účelem byly optimalizovány parametry týkající se výtěžnosti extrakce fluorochinolonů z půdní matrice, a to například navážka vzorku, výběr vhodného extrakčního média, provedení SPE, způsob eluce z SPE atd. V rámci optimalizace bylo dosaženo výtěžností extrakce 70 až 140 %. Na závěr byla použita optimalizovaná metoda pro extrakci fluorochinolonů ze vzorků podestýlky a půdy, které byly poskytnuty ÚKZÚZ. Výsledky experimentální práce potvrzují dlouhodobou perzistenci těchto léčiv v životním prostředí.

The thesis dealt with the global problem of the occurrence of pharmaceuticals in the environment, specifically fluoroquinol antibiotics (ciprofloxacin and enrofloxacin), which are among other critically important antibiotics. These drugs enter the soil environment through the application of already contaminated animal waste (e.g. manure) or through wastewater used in irrigation or through the application of treated sewage sludge, which may contain drug residues. Increasing concentrations of these antimicrobial drugs in the environment provide an environment for the emergence and spread of microbial resistance. The accumulation of these drugs then leads to the emergence of resistance to these antibiotics. The experimental part of the thesis focused on the optimization of a method for the extraction and subsequent determination of fluoroquinolones in soil and litter. For this purpose, parameters related to the extraction yield of fluoroquinolones from the soil matrix were optimized, such as sample weighting, selection of a suitable extraction medium, SPE performance, elution method from the SPE, etc. Extraction recoveries of 70 to 140 % were achieved as part of the optimization. Finally, the optimised method for extraction of fluoroquinolones from poultry litter and soil samples provided by the ÚKZÚZ was used. The experimental results confirm the long-term persistence of these drugs in the environment.
Analysis of fluoroquinolone antibiotics in the soil
Keywords: Antibiotika; fluorochinolony; půda enrofloxacin; ciprofloxacin; SPE; extrakce; eluce; LC/MS; Antibiotics; fluoroquinolones; soil; enrofloxacin; ciprofloxacin; SPE; extraction; elution; LC/MS