Pozitivní účinky konjugované linolové kyseliny na lidské zdraví - Baštová, Daniela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou mastných kyselin, jejich strukturou, názvoslovím, vlastnostmi, reakcemi a stanovením. Dále se věnuje historii, zdrojům, účinkům na lidské zdraví a správnému poměru omega-mastných kyselin v organismu. Hlavní problematikou této práce je konjugovaná kyselina linolová, která je známa svými nesčetnými pozitivními účinky, mezi které lze zařadit snížení hmotnosti a hladiny cholesterolu, protirakovinový účinek, prevence osteoporózy a arteriosklerózy, aj. Práce je zaměřena na její vlastnosti, strukturu, výskyt v potravinách, chemickou výrobu a širokou škálu preparátů dostupných na trhu. V neposlední řadě se zabývá možnostmi jejího stanovení, mezi které patří plynová chromatografie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, plynová chromatografie-hmotnostní spektrometrie, NMR spektroskopie a kombinované metody.

This bachelor thesis deals with the characteristics of the fatty acids, their structure, nomenclature, properties, reactions and analysis. It is also dedicated to the history, sources, effects on human health and the correct ratio of omega-fatty acids in the body. The main issue of this work is conjugated linoleic acid, which is known to its countless positive effects, which can include weight loss and lower level of cholesterol, anticarcinogenic effects, prevention of osteoporosis and arteriosclerosis, etc. The work is focused on its characteristics, structure, occurrence in food, chemical production and a wide range of preparations available on the market. Last but not least, deals with the possibilities of its determinations, including gas chromatography, high performance liquid chromatography, gas chromatography-mass spectrometry, NMR spectroscopy, and combined methods.
Positive effects of conjugated linoleic acid on human health
Keywords: CLA; chromatografie; zdraví; výživa; CLA; chromatography; health; nutrition