Snímače proudu - Vaculík, Vlastimil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá teoretickým rozborem známých druhů snímačů proudu, mezi které patří například proudové transformátory, bočníky, a také moderní snímače s použitím Hallovy sondy, nebo Rogowského cívky. Následně se pak práce zajímá o problematiku snímačů proudu s Hallovými sondami, bez použití feromagnetického obvodu. Pro optimální snímání proudu a přesnost, je zde navrženo a vypočítáno několik možných variant, počtů snímacích prvků, a také rozložení snímačů kolem vodiče. Z výpočtů magnetické intenzity, jsou dále pomocí tabulkového programu Excel, vytvořeny 3D grafy, které znázorňují teoretické výpočty rozložení pole kolem vodiče, pro různý počet snímačů. V poslední části jsou navrženy součástky doporučené k praktické realizaci a je vytvořeno elektrické schéma, podle tohoto schématu je navržená deska plošných spojů. Celý měřič proudu je prakticky realizován a jeho výsledky jsou porovnány s teoretickými předpoklady, které jsou diskutovány v závěru.

This diploma theisis deals with the theoretical analysis of the known types of current sensors, including for example, current transformers, shunts, and advanced sensors using Hall sensor or Rogowski coil. Subsequently, the rest of the work deals with the issue of current transducers with Hall sensors, without using a ferromagnetic circuit. For optimal currnet measure and overall precision, several possible options are designed and calculated. This includes number of sensing elements and distribution of sensors around the wires. Based on calaculation of magnetic intensity, related 3D charts ale plotted unsing Excel software. These charts illustrate the theoretical calculations of field distribution around conductors for various number of sensor. In the last part, components ale designed for practical implementation and scheme of electrical wiring. According to this scheme there is PCB designed as well. Whole current meter ir practically build and its results are compared with theoretical assumtions that are discussed in conclusion part of this theisis.
Current Sensors
Keywords: Měření stejnosměrného proudu; snímače proudu; Hallova sonda; magnetická indukce; Measure direct current; current sensorrs; Hall sensor; magnetic flux