Výpočtový program pro návrh výměníku tepla - Švec, Dalibor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce je zaměřena na vytvoření výpočtového programu pro návrh výměníku tepla. Program nebude mít za úkol navrhnout jeden výměník tepla, ale doporučit všechny výměníky tepla vyhovující vstupním parametrům. Uživatel se poté může rozhodnout, který výměník nejlépe vyhovuje specifickým požadavkům pro danou aplikaci a provést detailní výpočet. Součástí diplomové práce je i ověření správnosti výsledků a uskutečnění parametrických studií. Parametrické studie se budou zabývat výškou přepážek, roztečí přepážek, roztečí trubek a tloušťky stěny trubek a jejich vlivem na výkon a tlakovou ztrátu výměníku tepla.

The diploma thesis is focused on creating a calculation software for designing heat exchanger. The software will not calculate one single heat exchanger but will recommend all heat exchangers which meet the requirements. Then, user can decide which heat exchanger is best suited for the specific application and make a comprehensive calculation. Part of the diploma thesis is to verify correctness of the software and make a parametric studies. Parametric studies will be focused on baffle cut, baffle spacing, tube pitch, and tube thickness and its effect on heat transfer and pressure drop.
Calculation program for heat exchanger design
Keywords: výměník tepla; vývoj softwaru; parametrická studie; Python; heat exchanger; software development; parametric study; Python