Možnosti využití extraktů z technického konopí ve vlasové kosmetice - Benková, Sarah (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Technické konopí jako všestranně využitelná rostlina našla uplatnění v mnoha odvětvích průmyslu. V kosmetice je využíváno zejména pro bioaktivní látky i bílkoviny. Předmětem této bakalářské práce byla příprava a charakterizace frakce s obsahem hydrolyzovaných konopných proteinů a její využití v oblasti vlasové kosmetiky. V teoretické části je zpracována charakteristika rostliny i její chemické složení. Pozornost je věnována zejména konopným proteinům, možnostem jejich hydrolýzy a následné využití hydrolyzátů ve vlasové kosmetice. V rámci experimentální části byla optimalizována příprava hydrolyzátů konopných proteinů z konopných výlisků odrůdy Santhica 70 za pomoci průmyslových enzymů TS-E 1930 a TS-E 1993 a následné stanovení obsahu a profilu proteinů u připravených hydrolyzátů. Dále byl stanoven i obsah sacharidů, chlorofylů, fenolických látek a flavonoidů u analyzovaných hydrolyzátů. Z vybraného hydrolyzátu byl připraven vlasový kondicionér, u kterého proběhlo testování deseti respondenty. Díky připravenému kondicionéru bylo prokázáno, že vlasová kosmetika s přídavkem hydrolyzovaných konopných proteinů zvyšuje lesk a poddajnost vlasů a také napomáhá zacelení roztřepených konečků.

Technical hemp as a versatile plant has found applications in many sectors of the industry. In cosmetics, it is mainly used for bioactive substances as well as proteins. The subject of this bachelor thesis was the preparation and characterization of a fraction containing hydrolysed hemp proteins and its use in hair cosmetics. In the theoretical part, the characteristics of the plant as well as its chemical composition are processed. Attention is paid especially to hemp proteins, their hydrolysis possibilities, and the subsequent use of hydrolysates in hair cosmetics. Within the experimental part, the preparation of hemp protein hydrolysates from hempseed cake of the Santhica 70 variety was optimized using the industrial enzymes TS-E 1930 and TS-E 1993 and the subsequent determination of the protein content and profile of prepared hydrolysates. The carbohydrate, chlorophyll, phenolic and flavonoid content of the analysed hydrolysates was also determined. A hair conditioner was prepared from the selected hydrolysate and tested by ten respondents. Thanks to the prepared conditioner, hair cosmetics with the addition of hydrolysed hemp proteins has been shown to enhance shine and pliability of the hair, as well as help the healing of frayed ends.
Use of technical hemp extracts in hair cosmetics
Keywords: Technické konopí; hydrolyzované konopné proteiny; vlasová kosmetika; enzymová hydrolýza; Technical hemp; hemp protein hydrolysates; hair cosmetics; enzymatic hydrolysis