Čerpadla poháněná lidskou silou - Matis, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Táto bakalárska práca sa zaoberá manuálnymi čerpadlami. Je v nej spracovaná rešerše o histórii vzniku a používania týchto čerpadiel, ďalej sa zaoberá niektorými čerpadlami, ktoré sa využívajú dnes (konštrukcia, materiály, výhody-nevýhody). Taktiež poukazuje na čerpadlá v rozvojových krajinách, ktoré sú využívané na miestach s nedostatkom pitnej vody. V praktickej časti je popísaný postup pri návrhu čerpadla poháňaného bicyklom.

This thesis describes manual pumps. It contains research about history of usage of these pumps, further it deals with some pumps used today (construction, materials, pros-cons). Also it is pointing out on pumps in developing countries, which are used in places with lack of drinking water. In practical part is described design procedure of pedal-powered pump.
Manual pumps
Keywords: Čerpadlo; bicykel; merná energia; výkon; otáčky; prietok; Pump; bicycle; specific energy; output; rotation; flow