Protokol TTP pro správu hierarchických stromů zpětné vazby RTCP kanálu - Müller, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Protokol TTP pro správu hierarchických stromu zpětné vazby RTCP kanálu představuje mechanizmu, který realizuje přenos velkého množství informací od uživatelů „úzkým“ zpětným kanálem. Velkým množství není míněno tisíce uživatelů, ale spíše až miliony, kterých můžou služby jako je IPTV dosáhnout. K tomuto účelu využívá metody sumarizace informace od části uživatelů v definovaných uzlech sítě a následný přenos zpráv a další případnou sumarizaci v nadřazených uzlech sestaveného hierarchického stromu zpětného kanálu. Obě metody umožňují především redukci množství dat, což se následně promítne do výrazného většího množství informace, které je zpětným kanálem přeneseno. Pro správnou funkčnost je třeba vždy zjistit aktuální pozici uživatele a podle ní vypočítat nejbližší sumarizační uzel, ke kterému bude svá data odesílat ke zpracování. Pro realizaci zpětného kanálu existuje hned několik možností, z kterých je představen především asynchronní způsob přenosu zpráv, sestavení a následná správa tohoto kanálu.

TTP protocol for managing hierarchy trees of the RTCP feedback channel represents the mechanism for transferring the big amount of data from end users via the “narrow” feedback channel. We are not speaking about thousands of users but about millions of users, which are using services like IPTV. The method of a data summarization is used for this purpose in selected network nodes. The summarized message is transferred and summarized again in higher levels of the hierarchical tree. Both methods allow reducing the amount of data and help to increase information content transferred via the feedback channel. Finding of the correct end user position in a network is also very important aspect. The user must be able to find the closest summarization node with this information and starts sending out the messages to this node for processing. There are several methods for constructing and managing the asynchronous feedback channel that are introduced in this work.
TTP protocol for managing hierarchy trees of RTCP feedback channel
Keywords: Zpětná vazba; agregace; sumarizace; IPTV; TTP; RSI; Feedback; aggregation; summarization; IPTV; TTP; RSI