Detekce identity na různých vrstvách architektury TCP/IP - Holkovič, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Tato práce se zabývá detekcí identity uživatelů v rámci počítačových sítí na různých vrstvách architektury TCP/IP. Tyto identity jsou zjišťovány z protokolů běžících na příslušných vrstvách dané architektury. Z hlediska přidělování přístupu do sítí byly vybrány protokoly PPPoE a SLAAC. Druhým typem protokolu je aplikační protokol SMTP. U těchto vybraných protokolů byla analyzována jejich činnost spolu s možnostmi vytváření metainformací o příslušné komunikaci. Výsledkem analýzy jsou stavové automaty. Na základě těchto stavových automatů byl navržen a implementován software, který je určen pro účely zákonných odposlechů. Implementováný software byl následně otestován na vzorových datech, v specializované laboratoři a na produkční síti.

This work deals with detection of users within computer networks on different layers of the TCP/IP architecture. These identities are identified by protocols running on the appropriate layers of the given architecture. PPPoE and SLAAC protocols were chosen as protocols that are used for network layer address assignments. The second type of protocol is the application protocol SMTP. We analysed communication using the chosen protocols in order to create metadata about the corresponding communication. The results of the analysis are finite state machines. Based on these finite state machines, software for legal interception was designed and implemented. Implemented software was tested on samples of data, in a specialized laboratory, and in a production network.
Identity Detection in TCP/IP Architecture
Keywords: Zákonné odposlechy; dynamická identifikace; IRI-IIF; PPPoE; SLAAC; SMTP.; Lawful interception; dynamic identification; IRI-IIF; PPPoE; SLAAC; SMTP.