Mateřská škola ve svahu - Kropáček, Bořivoj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Předmětem diplomové práce je návrh mateřské školy v obci Vrbovec na úrovni dokumentace pro provádění stavby. Objekt je řešen jako nepodsklepený, jednopodlažní, zapuštěný do svahu, zastřešený plochou zelenou střechou, která plynule navazuje na okolní terén. Charakteristickým rysem je založení stavby na drceném pěnoskle. Svislé konstrukce v kontaktu se zeminou tvoří systém ztraceného bednění, ostatní svislé konstrukce jsou tvořeny vápenopískovými tvárnicemi. Návrh objektu respektuje územní plán obce Vrbovec, je kladen důraz na dispoziční řešení. Objekt bude využíván jednak jako mateřská škola se dvěma odděleními s maximální kapacitou 48 dětí, dále pak jako výdejna jídla pro veřejnost. Svým tvarem a barevným provedením reprezentuje stránku architektonickou, svými vlastnostmi funkci z hlediska úspor energie.

The master’s thesis as focused on the design a kindergarten located in Vrbovec. The project documentation is suited for the execution of construction works. It handles about a single storey object with a green roof and is recessed into the hillside. The green roof corrects seamlessly with the surrounding terrain. A feature of the build is that, it is founded on milled foamglass. Vertical structures are from silicate blocks, excluding the walls in contact with soil are based on hidden formwork. Design of the building respects the local plan of Vrbovec. There are going to be two groups of children, thus the disposition is accustomed to that. Maximum capacity is 48 children. It is shape and color design represents an architectural site, it is properties function in terms of energy savings.
Kindergarten on sloped plot
Keywords: Mateřská škola; svah; plochá zelená střecha; drcené pěnosklo; ztracené bednění; vápenopískové tvárnice; Kindergarten; slope; green roof; foamglass; formwork; silicate bricks