Výroba šperku z niklové slitiny - Zatloukalová, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Práce je zaměřena na výrobu šperků z niklových slitin metodou lití do vytavitelného modelu. V teoretické části jsou popsány základní technologie a materiály, používané pro výrobu šperků. Následně jsou v práci popsaný jednotlivé fáze technologie lití do vytavitelného modelu, počínaje technikami pro výrobu modelů po samotné odlévání. V praktické části jsou porovnány možnosti výroby modelů technologií 3D tiskem s ručním vyřezáváním. Dále je popsáno vytváření formy ze směsi na bázi sádry a keramické skořepiny. Pro odlévání šperků byla zvolena niklová slitina monel.

The work is focused on the production of jewellery from nickel alloys using the method of lost wax casting. The theoretical part describes the general technologies and materials used for the production of jewellery. Subsequently, the thesis describes the individual stages of the investment casting technology, starting from the techniques for the production of the models to actual casting. The practical part compares the options of producing models by 3D printing with manual carving. Additionally is described the creating mold by a gypsum-based investnemt and a ceramic shell. For casting the jewellery was chosen nickel alloy monel.
Manufacture of jewelry from nickel alloy
Keywords: výroba šperků; přesné lití; odlévání do vytavitelného modelu; 3D tisk; monel; jewellery making; investment casting; lost wax casting; 3D print; monel