Interakce hyaluronanu a cetrimidu - Adamcová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2013)
Interakce mezi hyaluronanem a kationaktivním Cetrimidem byly studovány pomocí fluorescenční spektrometrie a turbidimetrie v prostředí modelového fyziologického roztoku (0,15 M NaCl) a ve vodě. Výsledky měření ve vodě ukázaly silné elektrostatické interakce v oblasti před CMC tenzidu, které ale byly v přítomnosti soli vlivem vysoké iontové síly potlačeny. Chování Cetrimidu v přítomnosti hyaluronanu bylo porovnáno s chováním čistého TTAB ve stejném systému. Bylo zjištěno, že změny v systému Cetrimid-HA nastávají vždy při nižších koncentracích tenzidu, než je tomu u systému TTAB-HA, což bylo způsobeno příměsí malého množství CTAB v Cetrimidu.

Interactions between hyaluronan and cationic Cetrimide were studied using fluorescence spectroscopy and turbidimetry in model physiological solution (0,15 M NaCl) and water. Results obtained in water showed strong electrostatic interactions before reaching CMC of the surfactant, which were screened in presence of salt due to high ionic strenght of the solution. Behavior of Cetrimide-hyaluronan systems was compared with the pure TTAB in equivalent system. It was found, that changes in Cetrimide-HA system occure at lower concentrations of the surfactant than in TTAB-HA system. This was probably caused by presence of small amount of CTAB in Cetrimide.
Interactions between hyaluronan and cetrimide
Keywords: hyaluronan; Cetrimid; fluorescenční spektroskopie; turbidimetrie; komplexy hyaluronan tenzid; hyaluronan; Cetrimide; fluorescence spectroscopy; turbidimetry; hyaluronan surfactant complexes