Konstrukce manipulátoru s PKS pro velmi malé součásti - Coufal, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce má seznámit čtenáře s problematikou manipulátorů zakládajících se na bázi paralelních kinematických struktur, včetně postupu konstrukce zvoleného mechanismu. Úvodní rešeršní část upřesňuje vybrané pojmy týkající se stavebních prvků a klade důraz na jejich požadavky. Možnosti sestavení a používané typy manipulátorů jsou zobrazeny na názorných obrázcích s příslušnými popisky. Návrhy zvoleného paralelního mechanismu a metodiky konstrukcí na sebe volně navazují v příslušných kapitolách. V těchto kapitolách je popsán návrh všech navržených konstrukčních uzlů. Sestavení a testování vyrobeného prototypu je příslušně zdokumentováno s uvedením výsledných poznatků.

The thesis acquaints the reader with issues of manipulators based on parallel kinematic structures. It includes also the description of the construction procedure of chosen mechanism. Introductory search part specifies selected terms relating to building elements and describes their requirements. Alternatives of construction and used types of manipulators are shown in the illustrative images with labels. Next chapters deal with projects of selected parallel mechanism and methodologies of constructions. These chapters describe the design of all devised construction nodes. The construction and testing of the produced prototype is properly documented, indicating the resulting knowledge.
Desing of PKS type TRIPOD
Keywords: paralelní manipulátor; návrh a konstrukce; Delta robot; parallel manipulator; design and construction; Delta robot