Optimalizace generelu cyklistických tras ve městě Brně - Stupavská, Jaroslava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
V sucasnej dobe sa cyklistika dostava do popredia mensich i vacsich miest. Je dolezite klast doraz na jej rozvoj a podporu infrastruktury pri budovani novych ale i jestvujucich cyklistickych trasach. So zvysujucim sa poctom cyklistov na komunikaciach narasta i pocet nehod, predovsetkym s motorovymi dopravnymi prostriedkami. Preto je dolezite zamerat sa na zvysenie bezpecnosti samotnych cyklistov ale i ostatnych ucastnikov cestnej premavky. V mojej diplomovej praci hodnotim jestvujuci stav kritickych miest na cyklistickych trasach a snazim sa o optimalne riesenie problemov, ktore som zistila. Jedna sa najma o prepojenie cyklistickej infrastruktury pre komfortnejsiu jazdu a zvysenie bezpecnosti cyklistov v meste Brno. Podkladom, s ktorym som pracovala, bol generel cyklistickej dopravy na uzemi mesta Brna.

At present, cycling is at the forefront of smaller and larger cities. It is important to put emphasis on its development and the support of the infrastructure, in building new and existing cycling routes as well. An increasing number of cyclists on the roads causes a number of traffic accidents, especially with devices of transport. That is why to aim to increase the safety of cyclists themselves but also other road users. In my diploma thesis, I do evaluate the existing state of critical places on cycling routes and try to optimally solve the problems I have identified. It is mainly the connection of cycling infrastructure, for more comfortable ride, and increased safety of cyclists in Brno. The source I worked with was a bicycle transport manual of the Brno city.
Optimization of the general plan cycling routes in Brno
Keywords: Cyklisticka doprava; bezpecnost; Brno; Cycling; safety; Brno