Návrh a realizace domácí sítě LAN technologií PLC - Pataj, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Diplomová práce pojednává o možnostech datové komunikace po silových vedeních nízkého napětí, tzv. PLC. Tato technologie umožňuje přenos dat po elektrickém vedení. Z hlediska datových komunikací se PLC rozděluje podle použitých kmitočtů na úzkopásmová a širokopásmová. Uvedeny jsou teoretické znalosti datové komunikace po silovém vedení a popis jejich technických řešení. Následně je navržena koncepce sítě LAN, pomocí dostupného komerčního řešení technologií DS2 a určení její vhodnosti pro domácí použití. Hlavním přínosem je realizace a měření této experimentálně vytvořené sítě LAN v rodinném domě. Výsledkem jsou skutečné dosahované rychlosti této technologie v závislosti na vzdálenosti a kvalitě daného spojení.

Master’s thesis deals with possibilities of data communication on low voltage power lines, so-called PLC. This technology allows data transfer on power lines. According frequency band the PLC can be subdivide into narrowband or broadband class. Given are theoretical knowledge’s of data communication on power lines and describes technical solutions. Consequently is suggestion of LAN, which is accessible for commercial usage made by DS2 and his suitable for home use. The main acquisition is implementing and measuring this experimentally created LAN in family house. The results are real bitrates depending on distance and quality of specific connection.
Design and implementation of LAN home network using PLC technology
Keywords: komunikace; silové vedení; signál; širokopásmová; modulace; frekvence; communication; power line; signal; broadband; modulation; frequence