Možnosti recyklace v oblasti technologie pískového pórobetonu - Kostura, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Odpadní pórobetonová drť vzniká buď přímo ve výrobně pórobetonu, nebo až na stavbě. Možnosti, jak nakládat s pórobetonovou drtí jsou dvě. Buďto ji budeme řešit jako lehké kamenivo, nebo jako surovinu pro výrobu pórobetonu. Na základě fyzikálně-mechanických vlastností bylo rozhodnuto, že pórobetonová drť je jako lehké kamenivo vhodná. Drť jako lehké kamenivo byla testována ve dvou variantách jemnosti (0-2 mm, 0,25-2 mm). Vyhodnocení drtě jako suroviny vhodné pro výrobu pórobetonu spočívalo ve vytvoření laboratorně autoklávovaných kompozitů. Drť byla testována v různých poměrech (10%, 20%, 30%, 40%), dvou variantách jemnosti (0-2 mm,0-0,25 mm) a ve dvou recepturách (vápenná báze, příměs fluidního popílku). Nahrazován byl křemičitý písek. Na základě fyzikálně-mechanických vlastností a mikrostrukturálního rozboru (XRD, SEM) bylo vyhodnoceno, že pórobetonová drť je jako surovina vhodná i při 40% náhradě písku.

Waste of the aerated concrete is generated directly from the production of aerated concrete or from the constructions. The options for handling aerated concrete are two. We can deal with it as a light aggregate or as a material for the production of aerated concrete. Based on the physico-mechanical properties, the decision was made that aerated concrete is suitable as a light aggregate. The brash as a light aggregate was tested in two variants of the softness (0-2 mm, 0.25-2 mm). Evaluation of the brash as a suitable material for the production of aerated concrete consisted of the creation of laboratory-autoclaved composites. The brash was tested in different ratios (10%, 20%, 30%, 40%), two variants of fineness (0-2 mm, 0-0.25 mm) and two formulations (lime base, fluffy fly ash). Silicon sand was replaced. Based on physico-mechanical properties and microstructural analysis (XRD, SEM), was found that aerated concrete as a material is suitable for 40% sand substitution.
Possibilities of recycling in the sand aerated concrete technology
Keywords: Pórobetonová drť; fluidní popílek; vápno; křemičitý písek; autoklávovaný pórobeton; lehké kamenivo; autoklávování; RTG difrakční analýza; tobermorit; recyklace.; Aerated concrete brash; fluid fly ash; lime; siliceous sand; autoclaved aerated concrete; light aggregate; autoclaving; RTG diffraction analysis; tobermorith; recycling