Měření vzdálenosti a rychlosti pomocí vysílačů a přijímačů ultrazvuku - Vláčil, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Práce se zabývá problematikou využití ultrazvuku k měření vzdálenosti a rychlosti těles. Podrobně rozebírá princip takového měření, možná omezení a úskalí. Je v ní prezentován způsob možného řešení a jeho testování v praxi, stejně jako návrh na jeho další zlepšení.

Thesis deals with issues connected with using ultrasound to measure distance and speed od objects. In details analyses principle of such measurement, its limitations and difficulities. In thesis is presented way of possible solution and its testing in praxis, such as idea of its further improvement.
Distance and Speed Measurement Based on Ultrasonic Transmitters and Receivers
Keywords: Ultrazvuk; Vzdálenost; Rychlost; Měření; PIC; 12F629; Arduino; UNO; Atmel; Modul; Mikrokontrolér; Ultrasound; Distance; Speed; Measurement; PIC; 12F629; Arduino; UNO; Atmel; Module; Microcontroller