DMA řadič a ovladač síťové karty pro platformu COMBO2 - Kaštovský, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
V rámci výzkumné aktivity Liberouter společnosti CESNET je vyvíjena rodina COMBO karet určená pro akceleraci zpracování síťového provozu. Tyto karty disponují programovatelným hradlovým polem firmy Xilinx. Aby bylo možné s kartami používat i klasické nástroje pro správu a monitorování sítí, nejen aplikačně specifické nástroje, je nezbytné pro tuto platformu implementovat síťovou kartu, která realizuje příjem a odesílání paketů skrze standardní rozhraní linuxového jádra. Tato práce obsahuje popis návrhu a realizace dvou klíčových komponent síťové karty. DMA řadiče a ovladače zařízení pro Linux.

There is a family of COMBO cards used for netork monitoring acceleration being developed on the Liberouter project, which is the CESNET's research activity. These cards are equipped with Xilinx's programmable field array. To enable usage of classic tools for network monitoring and management, not only application specific tools, it is necessary to implement network interface card on the platform, that realizes packet reception and transmission through the standard Linux kernel interface. This thesis describes the design and implementation of network interface card's key components. Those are DMA controller and Linux device driver.
DMA Controller and Network Interface Card Driver for COMBO2 Platform
Keywords: Liberouter; počítačová síť; programovatelný hardware; Linux; paket; přímý přístup do paměti; ovladač zařízení.; Liberouter; computer network; programmable hardware; Linux; packet; direct memory access; device driver.