Fuzzy rozhodovací modely - Starý, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na fuzzy rozhodování pomocí fuzzy inferenčních systémů. V první části je nejdříve popsána matematická teorie používaná v této oblasti. Zásadním cílem práce je pak navržení fuzzy inferenčního systému plnícího funkci adaptivního tempomatu. K tomu je využito matematického softwaru MATLAB. Systém na základě vstupních proměnných rychlost vozidla, rychlost předchozího vozidla a vzdálenost mezi vozidly vyhodnocuje situace a rozhoduje o reakci vozidla. Jeho fungování je v této diplomové práci otestováno pomocí simulací nejprve na fiktivních scénářích a následně je systém porovnán s reálnými adaptivními tempomaty pomocí reálných dat.

This master's thesis is focused on fuzzy decision-making using fuzzy inference systems. In the first part, the math theory necessary in this field is described. The main objective of the thesis is to create a fuzzy inference system with adaptive cruise control function. Mathematical software MATLAB is used to accomplish this goal. The system evalutes situations and decides on the vehicle's response based on input variables such as the vehicles's speed, the speed of the previous vehicle, and the distance between vehicles. Its functionality is tested in this thesis using simulations of fictional scenarios, and then the system is compared to real adaptive cruise control systems using real data.
Fuzzy decision models
Keywords: fuzzy; fuzzy množiny; fuzzy inferenční systém; adaptivní tempomat; autonomní řízení; jazyková proměnná; přibližné usuzování; fuzzy; fuzzy sets; fuzzy inference system; adaptive cruise control; autonomous driving; linguistic variable; approximate reasoning