Polymerní nanokompozity pro interiérové části automobilů - Miškolci, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato bakalářská práce se zaobírá problematikou odolnosti interiérových automobilových dílů proti otěru použitím nanokompozitů na bázi polykarbonátů. V teoretické části byla zpracována literární rešerše shrnující dosavadní poznatky k dané problematice. V experimentální části pak byly připravené vzorky na bázi polykarbonátů a byl měřen jejich modul pružnosti jakožto jeden z hlavních parametrů ovlivňujících odolnost proti otěru a poškrábání.

This bachelor’s thesis is interested in the problem of scratch resistance of interior car body parts. In this thesis, the solution is seen in using polycarbonate – based nanocomposites. In theoretical part, a literature search of this theme was made. In experimental part, the samples based on polycarbonate were prepared, and their tensile modulus was tested, as one of the main parameter affecting the scratch resistance.
Polymer nanocomposites for interior car body parts
Keywords: Nanokompozity; polykarbonát; nanosilika; modul pružnosti; Nanocomposites; polycarbonate; nanosilica; tensile modulus