Buzené chaotické oscilátory - Pšeno, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Témou tejto diplomovej práce sú budené chaotické oscilátory. Cieľom je sa oboznámiť s teóriou chaosu, matematickým modelom, s jednotlivými typmi budených chaotických oscilátorov a obecnou syntézou. Prvá časť diplomovej práce je venovaná všeobecne teórii chaosu. Sú tu uvedené história, chaotické systémy a kvantifikátory chaosu. V ďalšej časti je rozobraná numerická analýza a konkrétne riešenia diferenciálnych rovníc metódou Runge-Kutta 4. rádu. Ďalšia časť je venovaná stavebným blokom, z ktorých sa tieto obvody zostavujú a obecnej syntézy budených chaotických oscilátorov. Ďalšia kapitola je venovaná už jednotlivým typom zapojení. Ku každému typu sú uvedené parametre analýzy a definované stavové premenné. Výstupom numerických analýz sú grafy a to analýza v čase, analýza v stavovom priestore - stavový portrét a spektrálna numerická analýza pomocou FFT, ďalej je navrhnuté zapojenie, simulácia a u niektorých vybraných typov aj realizácia. Výstupom simulácii sú opäť grafy časových priebehov, stavových atraktorov a frekvenčných spektier.

The theme of this masters thesis are driven chaotic oscillators. The aim of this project is show the various types of driven chaotic oscillator and propose mathematical model solutions using numerical methods. In the first part of this thesis are shown theory of chaos, history of chaos theory, chaotic systems and chaos quantifiers. Next is numerical analysis of differential equations second order by Runge-Kutta fourth order method. Next part contains circuit blocks and synthesis of oscillators. In next part are defined all types of oscillators. Parameters of analysis, equations, circuits and simulations are defined for each type of driven chaotic oscillators. In each subchapter is design electrical circuit. This circuit is simulated and some of them realized.
Driven chaotic oscillators
Keywords: Budené chaotické oscilátory; numerická analýza; syntéza; Driven chaotic oscillators; numerical analysis; synthesis