Centrum nezávislé kultury - Orságová, Adéla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Projekt představuje revitalizaci „Střeláku“ (bývalé střelnice v Pisárkách a přilehlých oblastí), která se zaměřuje na alternativní propojení sportu, kultury a přírody. Návrh pracuje s územím pomocí nově vydefinovaných multifunkčních prostorů, ploch, tras a bodů v krajině, které tvoří síť otevřených míst setkávání a sportovního vyžití. Jejich možnosti užívání se mění v čase dle potřeb a iniciativy uživatelů. Cílem návrhu je hledání způsobů, jak území propojit, otevřít a aktivovat, zejména skrze nové vstupy a impulzy, které nemusí prezentovat definitivní řešení, ale slouží jako první kroky k dalšímu rozvoji. Projekt se záměrně odklání od rigidní představy sportovního areálu a místo toho vytváří oblast pro různorodé dění v odlišných měřítcích. Důraz je kladen na myšlenku multifunkčnosti, otevřenosti a nezávislosti, jak vůči zaběhlým institucím, tak vůči normovanému pojetí sportu a kultury. Návrh vnímá území jako měnnou strukturu, která respektuje místo, jeho historické vrstvy a krajinné kvality. Výsledkem je krajinářsko-urbanistický experiment, který zkoumá současnou podobu a fungování sportovně-kulturního areálu v ve vztahu k přírodnímu kontextu a identitě místa.

The project presents the revitalization of the Střelák area (the former shooting range in the Pisárky district), exploring an alternative integration of sport, culture, and nature. The proposal works with the territory through newly defined multifunctional spaces, surfaces, paths, and landscape points, which together form a network of open meeting places and opportunities for physical activity. Their use evolves over time according to the needs and initiatives of local users. The aim of the design is to explore ways to connect, open up, and activate the area, especially through new entrances and interventions that are not necessarily definitive solutions, but serve as initial steps toward further development. The project deliberately moves away from the rigid idea of a traditional sports complex and instead creates a space for diverse activities on various scales. Emphasis is placed on multifunctionality, openness, and a degree of independence from both institutional frameworks and standardized notions of sport and culture. The design perceives the area as a flexible structure that respects its location, historical layers, and landscape qualities. The result is a landscape-urban design experiment that explores the current form and function of a sport-cultural space in relation to its natural context and local identity.
Center for Independent Culture
Keywords: revitalizace; střelnice; Zahrádka na Střeláku; Anthropos; likusáky; stadion; Pisárky; kultura; sport; krajina; multifunkce; nezávislost; sportovně-kulturní oblast; alternativní oblast; revitalization; shooting range; Zahrádka na Střeláku; Anthropos; barracks buildings (likusáky); stadium; Pisárky; culture; sport; landscape; multifunctionality; independence; sport-cultural area; alternative area