Snímač chromatičnosti osvětlení - Rejthar, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Práce je zaměřena na problematiku a analýzu kolorimetrie, jakožto vědy zkoumající vlastnosti světelného záření. Rešerše probíhá s cílem zjištění možných metod kvalitativního měření a porovnání vlastností světla. V části věnující se teorii měření barev jsou probrány základní fyzikální principy týkající se dané problematiky. Zkoumány jsou přesahy a možné aplikace těchto teoretických znalostí při realizaci přenosného měřiče. Dále je v práci rozvedena úvaha nad konstrukcí a požadavky na takové měřicí zařízení a nad zpracováním výsledků získaných měřením. Zařízení je posléze zkonstruováno a jsou na něm provedena základní měření.

Thesis is aimed on problematics and analysis of colorimetry, as an instrument of exploration of light and its characteristics. Research is made to find plausible methods of measurement and comparing light. First part is focused on theory, to discuss basic physical principles connected to lighting and colorimetry. Possible applications of these theoretical knowledge during the realization of the portable meter are studied. Next part speaks on construction and requirements on such a device and processing of results. Device is later assembled, and the basic measurements are performed.
Light chromaticity sensor
Keywords: Kolorimetrie; Barevné modely; Osvětlení; Měření vlastnosti světla; konstrukce zařízení; Colorimtery; Colour Spaces; Arduino; Lighting; Measurement of light characteristics; device construction