Informační systémy založené na virtuálním souborovém systému - Jonáš, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato práce popisuje koncepci informačního systému založeného na virtuálním souborovém systému a příčiny, které vedly ke vzniku této koncepce. Rozebírá základní přístupy k řešení obvyklých částí funkcionality informačních systémů (jako je řízení přístupových práv, strukturování dat a řízení konfigurace systému) a snaží se najít koncepci, která by tyto požadavky na funkčnost řešila konzistentně a jednoduše. Hlavním cílem navrhované koncepce je vytvořit systém, který přináší jednoduchost a intuitivnost uživatelského rozhraní, sjednocení obecných částí funkčnosti a maximální flexibilitu a rozšiřitelnost. Celá koncepce je založena na reprezentaci systému v podobě stromové struktury virtuálních souborů se kterými uživatel provádí jednotlivé akce.

This term project describes the concept of information system based on the virtual file system and the reasons which led to the creation of this concept. It discusses the basic approaches to solve common parts of the functionality of information system (such as access rights management, structure of data and managing configuration of system) and tries to find the concept that solves this functionality consistently and easily. The main objective of the proposed concept is to create a system that brings simplicity and intuitiveness of user interface, unification of common functionality and maximum flexibility and extensibility. The whole concept is based on the representation of the system as a tree of virtual files on which user performs actions.
Information Systems Based on a Virtual Filesystem
Keywords: informační systém; souborový systém; strom; koncepce; návrh; Java; information system; filesystem; tree; conception; design; Java