Vliv použití rozptýlených vláken na vlastnosti asfaltových směsí - Provazník, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Diplomová práce se zabývá tématem použití rozptýlených skelných vláken v asfaltových směsích. V teoretické části jsou popsány obecné vlastnosti skelných vláken, jejich výroba a využití. Dále je zde popsána problematika rozptýlených vláken, která se v současné době používají jako aditivum v asfaltové směsi. Praktická část se zaobírá chováním asfaltové směsi, jenž obsahuje rozptýlená skelná vlákna. Z tohoto důvodu bylo vyrobeno několik zkušebních sad s různým dávkováním skelných vláken. Jednotlivé vlastnosti těchto zkušebních sad byly následně srovnány s referenční směsí bez vláken. Byla posouzena zpracovatelnost skelných vláken do asfaltové směsi a následně byly provedeny vybrané laboratorní zkoušky vyrobené asfaltové směsi, a to: odolnost vůči vodě (ITSR), tuhost, odolnost proti trvalým deformacím a odolnost vůči únavě.

Diploma thesis deals with the topic of using dispersed glass fibers in asphalt mixtures. The theoretical part describes the general properties of glass fibres, their production and use. It also describe issue of dispersed fibers which are currently used as an additive in asphalt mixtures. The practical part deals with behaviour of asphalt mixture which contains dispersed glass fibers. For that reason several test sets with different glass fibre dosages were made. Then individual properties of these test sets were compared with a reference mixture without fibres. The workability of the glass fibres in the asphalt mixture was assessed and after that selected laboratory tests were performed on the produced asphalt mixture namely: water resistence (ITSR), stiffness, wheel tracking, resistence to fatigue.
Effect of the use of dispersed fibres on the properties of asphalt mixtures
Keywords: asfaltová směs; asfalt; rozptýlená vlákna; skelná vlákna; pevnost v příčném tahu ITS; odolnost vůči vodě ITSR; tuhost; odolnost vůči trvalým deformacím; odolnost vůči únavě; asphalt mixture; bitumen; dispersed fibers; glass fibers; indirect tensile strength (ITS); indirect tensile strength ratio (ITSR); stiffness; wheel tracking; resistence to fatigue