K transformačním vztahům vektorů elektromagnetického pole - Ženíšek, Alexander; Lamač, Jan (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2015)
V letošním roce si připomínáme nejenom 100 let od vzniku obecné teorie relativity, ale také 110 let od vzniku speciální teorie relativity. V tomto příspěvku se hlavně zaměříme na detailní odvození transformačních vztahů pro vektory intensit elektromagnetického pole klasickým způsobem v soustavě SI. Einstein neuvedl v [1] propočet přechodu od (E1) k (E3); jeho rovnice (E2) jsou jenom naznačením. Domníváme se, že v roce 110. výročí transformačních rovnic (E4), (E5) je vhodné uvést detaily. (Tento postup byl nahrazen v cgs stručnějším Minkowského formalismem [4] – viz např. [5], str. 166–167, resp. českou učebnici speciální teorie relativity [6], str. 225–227, a zde také kap. 5. Dodatek.) V kap. 5 jsou také dokázany obdobné transformační rovnice v SI. Klasické knihy o relativitě (jako [2], [3], [5], [6]) užívají soustavu cgs.