Akumulace tepla se zpětným generováním elektrické energie - Cigánek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá akumulací tepelné energie v takzvaných Carnotových bateriích. Součástí této práce klíčové teoretické znalosti týkající se akumulace tepla a energie. V rámci rešerše jsou uvedeny různé druhy akumulace tepla, a způsoby vybíjení a nabíjení akumulátoru. V rámci návrhové části jsou uvedeny vlastnosti zvoleného akumulačního a pracovního média a proveden koncepční návrh zásobníku včetně způsobu vybíjení. Na závěr je provedeno ekonomické a technické zhodnocení.

This bachelor thesis deals with thermal energy storage in so-called Carnot batteries. This thesis includes key theoretical knowledge related to heat and energy storage. Different types of heat accumulation, and methods of discharging and charging the battery are presented in the research. Within the design section, the properties of the chosen storage and working medium are presented and a conceptual design of the storage tank including the discharge method is performed. Finally, an economic and technical evaluation is carried out.
Heat storage with back-generation of electricity
Keywords: Carnotovy baterie; akumulace energie; teplo; ukládání energie; tepelná energie; Carnot batteries; energy storage; thermal energy storage; thermal energy