Návrh malé vodní elektrárny - Števček, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práca je rozdelená na dve časti. Prvá časť sa zaoberá teóriou vodnej energie a špecifikáciou súčastí vodných diel. Druhá časť je zameraná na návrh malej vodnej elektrárne a kladie si za cieľ skúmať využitie vodného toku Biely Váh za účelom výstavby elektrárne. Vo vybranej lokalite bola navrhnutá sypaná hrádza s vežovým vtokovým objektom a strojovňou umiestnenou pod priehradou. V strojovej časti boli navrhnuté dve turbíny typu Bánki. Spojenie turbíny s generátorom bude realizované cez dvojstupňovú prevodovku. V elektrickej časti bol navrhnutý asynchrónny generátor, boli špecifikované ochrany, taktiež bola navrhnutá schéma pripojenia MVE do siete. Následne boli vyčíslené predpokladané náklady na výstavbu. Ekonomickou analýzou návrhu bolo zistené, že projekt je realizovateľný v prípade spolufinancovania zo štátnych grantov.

The thesis is structured in two parts. The first, theoretical one, describes hydroenergy, components used in hydroelectric power plants and water turbine fundamentals. The second part, concerning small hydroelectric power plant design, aims at studying possible utilization of the Biely Váh watercourse, for the purpose of a power plant construction. In selected location, earth-filled dam with intake tower was designed, with a generator room situated under the dam. In mechanics part, there were devised two cross-flow turbines attached to generators through two-speed gearboxes. In electrical part of the design, asynchronous generator was selected, electrical protection of power plant was specified and main electrical scheme was designed. Lastly, construction costs were estimated and by economic evaluation of design was found, that small hydroelectric power plant construction in this location can be viable in the case of state grants provided.
Small hydroelectric power plant design
Keywords: malá vodná elektráreň; vodná energia; vodná turbína; generátor; small hydroelectric power plant; hydropower; water turbine; generator