Návštěvnické centrum CARBON - Kukučková, Nina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2023)
Navrhovaná stavba by mala plniť funkciu prvého kontaktu návštevníka s bývalým baníckym komplexom na ťažbu čierneho uhlia pri Frenštáte pod Radhoštěm. Z tohto dôvodu by mal byť jej charakter prívetivý, priateľský, vľúdny, mal by vítať návštevníkov tejto oblasti a zároveň v nich navodiť túžbu spoznávať areál, kraj a Beskydy hlbšie. Návštevnícke centrum by malo predstavovať len malú ochutnávku toho, čo nám daná oblasť ponúka. Návrh pracuje s myšlienkou atmosféry v lese, v horskom prostredí, v prírode, preto v plnej miere využíva prírodný materiál. Koncept narába s vybranými fragmentami lesa akými sú svetlo, priestor a štruktúra, ktoré sa ďalej transformujú a odzrkadľujú v návrhu.

The designed building should fulfill the function of the visitor‘s first contact with the former black coal mining complex near Frenštát pod Radhoštěm. For this reason, its character should be welcoming, friendly, amiable, it should welcome visitors to the area and at the same time set the desire in them to get to know the area, the region and the Beskydy Mountains more deeply. The visitor center should represent just a small taste of what the area has to offer. The design works with the idea of the atmosphere in a forest, in a mountain environment, in nature therefore it uses natural materials only. The concept uses selected fragments of the forest such as light, space and structure, which are further transformed and reflected in the design.
CARBON Visitor Center
Keywords: NÁVSTEVNICKÉ CENTRUM; DEKARBONIZÁCIA; LES; SVETLO; DREVO; VÝHLIADKA; ATMOSFÉRA; PRÍRODA; VISITOR CENTER; DECARBONIZATION; FOREST; LIGHT; WOOD; SIGHTSEEING TOWER; ATMOSPHERE; NATURE