Základní charakterizace vybraných vzorků krmiv živočišného původu - Svoboda, Ilona (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2016)
Cílem diplomové práce bylo zvolit vhodné parametry pro jednoduchou a rychlou charakterizaci krmiv živočišného původu, ověřit pracovní postupy a aplikovat je na vybrané vzorky. V rámci této práce byly analyzovány vzorky krmiv živočišného původu určené pro psy, vyrobené v soukromé firmě „Adámkovy tlačenky“. Krmiva jsou ve formě tlačenky a jsou uložena v umělých střívkách, obsahují až 80% živočišné složky a až 20% rostlinné složky, přičemž zbytek do 100% hmotnosti je tvořen vepřovu želatinou. Krmivo neobsahuje konzervanty, barviva ani jiná chemicky vyráběná aditiva. Pro analýzu byly vybrány tři receptury a to „Hovězinka“, „Kuřátko“ a „Srdcovka“, jejichž složení podléhá patentové ochraně. Výběr byl proveden tak, aby byly zahrnuty vzorky různého složení. Stanovován byl obsah hrubé bílkoviny, tuku, vlákniny, sušiny a popela. Tyto získané hodnoty byly srovnány s normami krmiv, které jsou krmivářským průmyslem běžně používány. Výsledky budou použity pro zlepšení receptur a vývoj nových typů krmiv.

The aim of the diploma thesis was to choose poper parameters for a quick and simple characterization of animal feed, to verify working procedures and to apply these on chosen samples. Within the scope of this work, samples of animal dog feed produced in a private company „Adamkovy tlacenky“ were analyzed. The feed is in the form of brawn, stored in artificial casing; it consists of up to 80% of animal components and up to 20% of vegetable components, while the rest of the weight is the pork gelatine. The feed does not contain preservatives, colourings as well as any other chemically produced additives. For the analysis three formulas were chosen: "Hovězinka", "Kuřátko" and "Srdcovka", the composition of which is protected by the patent. The choice was made to include samples of different composition. The content of raw crude protein, fat, fibre, dry basis, and ash was determined. The obtained values were compared with the standards for feed normally utilized by the feed industry. The results will be used to improve the formulas and to develop new types of feed.
Basic characterization of selected samples of animal feeds
Keywords: krmiva; sušina; lipidy; dusíkaté látky; vláknina; popel; feeds; dry basis; lipids; nitrogen compounds; fiber; minerals