Novostavba obecního domu ve Žďárné - Musilová, Adéla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Diplomová práce se zabývá návrhem Novostavby obecního domu ve Žďárné. Stavba se nachází v centru obce Žďárná v Jihomoravském kraji. Objekt je osazen do svažitého terénu. Novostavba obecního domu je členěna na 2 objekty: SO.01 Obecní dům a SO.02 Zdravotní centrum. Objekty nejsou na sobě staticky závislé. Objekt SO.01 Obecní dům lze rozdělit na dvě části – první část je dvoupodlažní s částečným podsklepením a je zastřešena šikmou tříplášťovou střechou z dřevěných příhradových vazníků. Druhá část je jednopodlažní s částečným podsklepením a je zastřešena vegetační jednoplášťovou plochou střechou. Objekt SO.02 Zdravotní centrum je jednopodlažní a je zastřešen vegetační jednoplášťovou plochou střechou. Objekt SO.01 Obecní dům je funkčně dělen na 4 části – 01 obecní úřad, 02 kadeřnictví, 03 pošta a 04 garáž s dílnou. Objekt SO.02 lze funkčně rozdělit na dvě části – 01 lékárna a 02 ordinace. Novostavba obecního domu je navržena jako zděná stavba z keramických zdicích prvků. Vodorovná nosná konstrukce je tvořena monolitickou železobetonovou stropní deskou. Jednotlivá podlaží propojuje železobetonové schodiště a výtah. Objekt SO.01 Obecní dům je zateplen kontaktním zateplovacím systémem ETICS. Objektu SO.02 Zdravotní centrum má provětrávanou fasádu, zateplení je tvořeno deskami z minerální vlny a opláštění je z kompaktních desek z HPL laminátu.

The master’s thesis deals with the design of Municipal services building in Žďárná. The building is located in the center of the village Žďárná in the South Moravian region. The building is set in a sloping terrain. Municipal services building is divided into 2 buildings: SO.01 Municipal building and SO.02 Health Center. SO.01 Municipal services building can be divided into two parts – the first part is two-storey with partial basement and it is covered by sloping roof made of wooden trusses. The second part is single storey with partial basement and it is covered with flat roof. SO.02 Health Center has one floor and it is roofed with a flat roof. The building SO.01 Municipal services building is functionally divided into 4 parts – 01 municipal office, 02 hairdresser, 03 post office and 04 garage. The building SO.02 Health Center is functionally divided into 2 parts – 01 pharmacy and 02 doctor’s office. The building is designed as masonry construction. Horizontal load-bearing structure is made of monolithic reinforced concrete ceiling. Each floors and connected by reinforced concrete stairs and by an elevator. The building SO.01 Municipal services building is insulated with contact thermal insulation system. The building SO.02 Health Center has ventilated façade, the insulation is made of mineral wool boards and the cladding is made of compact HPL laminate boards.
Municipal Services Building in Žďárná
Keywords: obecní úřad; knihovna; pošta; ordinace; lékárna; novostavba; zděná konstrukce; částečné podsklepení; plochá střecha; šikmá střecha; dřevěný příhradový vazník; kontaktní zateplovací systém; provětrávaná fasáda; Municipal office; library; post office; doctor’s office; pharmacy; brick construction; partial basement; flat roof; sloping roof; wooden truss; contact thermal insulation system; ventilated façade