Generátor pseudo-náhodné síťové struktury - Melicharová, Elena (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato práce se zabývá vývojem nástroje pro automatickou analýzu síťového provozu z PCAP souborů, generování síťové topologie, její grafickou vizualizaci a možnost exportu pro simulaci v prostředí VirtualBox. Byly využity knihovny Pythonu (Scapy, NetworkX, Matplotlib) a postup zahrnuje tvorbu šablon virtuálních stanic, jejich automatizovanou konfiguraci i ověření vzájemné komunikace. Významnou součástí řešení je interaktivní vizualizace topologie umožňující detailní analýzu síťových vztahů. Funkčnost byla ověřena na reálných datech s využitím měření ve Wiresharku. Výsledkem je komplexní nástroj pro efektivní analýzu, vizualizaci a simulaci počítačových sítí.

This thesis focuses on developing a tool for automated analysis of network traffic from PCAP files, generating the corresponding network topology, providing graphical visualization, and enabling export for simulation in VirtualBox. The solution utilizes Python libraries (Scapy, NetworkX, Matplotlib) and involves the preparation of virtual machine templates, their automated configuration, and verification of inter-node communication. A key part of the project is the interactive network topology visualization, allowing for detailed analysis of network relationships. The solution was validated using real data and measurements in Wireshark. The result is a comprehensive tool for efficient analysis, visualization, and simulation of computer networks.
Pseudo-random network structure generator
Keywords: PCAP soubory; analýza sítě; generování topologie; vizualizace sítě; Python; Scapy; NetworkX; Matplotlib; VirtualBox; simulace sítě; Wireshark.; PCAP files; network analysis; topology generation; network visualization; Python; Scapy; NetworkX; Matplotlib; VirtualBox; network simulation; Wireshark.