Nastavitelný rozchod kol zadní nápravy traktoru - Šíbl, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem nastavitelného rozchodu kol zadní nápravy traktoru ve společnosti Zetor Tractors a.s. Na začátku je přehled konstrukcí nastavitelného rozchodu kol jiných světových výrobců traktorů. Následuje vlastní konstrukční činnost od výběru varianty po konečný návrh. Práce obsahuje potřebné výpočty celého zařízení. Součástí je také výpočtová analýza napětí a deformace významné části konstrukce s využitím numerického přístupu metody konečných prvků (MKP) a výkresová dokumentace navrhovaného stavěcího zařízení.

This Master´s thesis deals with construction design adjustable track of tractor rear axle in a company Zetor Tractors a.s. At the very beginning there is an overview of different possibilities adjustable track from other world´s producers of tractors. Afterwards there is my constructional working from selection variant of suspension to final project. In this case the thesis contains required calculations of the whole device. Thesis also contains the stress and strain analysis of significant part of construction using a numerical approach of finite element method (FEM) and drawing documentation of the project constructed device.
Adjustable Track of Tractor Rear Axle
Keywords: Traktor; Zetor; náprava; nastavitelný rozchod; napětí; deformace; metoda konečných prvků; Tractor; Zetor; axle; adjustable track; stress; strain; finite element method