Hodnocení kvality půdního prostředí prostřednictvím zástupce producentů - Kaľavská, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Vplyv čistiarenského kalu a biouhlia na kvalitu pôdnej matrice bol v tejto práci skúmaný prostredníctvom experimentov vykonaných v artificiálnej a reálnej pôde. Cieľom práce bolo zhodnotiť fyzikálno-chemické vlastnosti pôdy (pH, WHCmax) a ich vplyv na rastliny (Avena sativa). V rámci experimentu boli testované koncentrácie čistiarenského kalu 5 % a 10 % a jeho kombinácie s 2,5 % a 5 % biouhlami. Výsledky ukázali, že prídavok čistiarenského kalu a biouhlia zvýšil pH pôdy. V prípade WHCmax došlo k jeho nárastu v artificiálnej pôde, ale v reálnej pôde boli však zmeny menej výrazné. Pokles biomasy, dĺžky koreňov a fotosyntetických pigmentov bol najväčší pri 10 % koncentrácii kalu v zmesi s pôdou. Prídavok biouhlia čiastočne zmiernil negatívny vplyv na tieto skúmané endpointy.

The impact of sewage sludge and biochar on soil matrix quality was examined in this study through experiments conducted in artificial and real soil. The aim was to assess the physicochemical properties of the soil (pH, WHCmax) and their impact on plants, specifically Avena sativa. In the experiment were tested concentrations of sewage sludge 5 % and 10% and their combinations with 2,5% and 5 % biochar. The results showed that the addition of sewage sludge and biochar increased soil pH. In case of WHCmax, was observed its increase in artificial soil, but the changes were less significiant in real soil. The decrease of biomass, root length and photosynthetic pigments was the greatest at 10 % concentration of sewage sludge mixed with soil. The addition of biochar partially reduced the negative impact on these tested endpoints.
Assessment of the soil environment quality through a producer representative
Keywords: biouhlie; čistiarenský kal; Avena sativa; fytotoxicita; kvalita pôdy; biochar; sewage sludge; Avena sativa; phytotoxicity; soil quality