Technologické aspekty nástrojů pro obrábění dřeva - Brlica, Vlastimil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Diplomová práce vypracovaná v rámci magisterského studia na fakultě strojního inženýrství se zabývá problematikou řezných nástrojů na obrábění dřeva. Jsou zde charakterizovány vlastnosti dřeva a řezných materiálů používajících se pro jeho zpracování. V jednotlivých příkladech konstrukce vybraných nástrojů pro obrábění dřeva je kladen důraz na frézovací nástroje. Přičemž v závěru práce je konkrétní návrh frézovacího nástroje, který se používá při výrobě půlkulatých profilů – půlkruhová vydutá zaoblovací fréza.

The fully fashioned master’s thesis within the frame of the master’s study at the Fakulty of mechanical engineering deals with subject woodworking tools. There are characteristics of wood and tool materials used for woodworking. There is an emphasis on milling cutter in each case of construction of selected woodworking tools. Whereas there is concrete proposal of milling cutter used for production of half round profile – half round concave cutter – at the end of the thesis.
Technological aspects of tools for wood machining
Keywords: Obrábění dřeva; dřevoobráběcí nástroje; nástrojové materiály; konstrukce nástrojů; řezný proces.; Wood machining; woodworking tools; tool materials; tool design; cutting process.