Ekologie ve světelné technice - Špidlík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na seznámení se s ekologií ve světelné technice. Jsou zde stručně popsány jednotlivé světelné zdroje a chemické látky použity na výrobu komponentů. Pro přehlednost je obsah toxické rtuti u každého světelného zdroje znázorněn v přehledném obrázku. Práce je také zaměřena na vliv světelné techniky v životním prostředí a ovlivnění ekosystému. Popis vlivu rtuti na životní prostředí a člověka, ale také celkový vliv těžby kovů a její devastující následky pro ekosystém. Podrobněji se tato práce zabývá postzpracováním světelných zdrojů kolektivními systémy.

This bachelor’s thesis is focused on introduction to ecology in lighting technology. There are briefly described individual light sources and chemical substance used in the manufacture of components. For clarity is amount of toxic mercury in each light source displayed in well-arranged picture. Thesis is also focused on the influence of lighting technology in the environment and impact on the ecosystem. Closer look is made upon influence of mercury on environment and human life and also overall influence of mining metals and its devastating consequences for ecosystem. This work also deals with post processing of light sources by collective systems.
Ecology in lighting
Keywords: světelný zdroj; světelná technika; ekologie; rtuť; životní prostředí; ekosystém; postzpracování; kolektivní systém; light source; lighting equipment; ecology; mercury; environment; ecosystem; post processing; collective systems