Vizualizace genomických rysů transposonů - Nétková, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá vizualizací genomických rysů transposonů. Vstupní soubor k vizualizaci je typu GFF. Tento typ souboru má pevnou definici a v dnešní době je tento typ souboru běžně používaný k popisu genomů. Přestože již existuje několik nástrojů, které vizualizaci z GFF souborů umožňují, volně dostupný nástroj s různými možnostmi vizualizace a snadným ovládáním chybí. Aplikace prezentovaná v této práci má za úkol spojit výhody existujících komerčních produktů s volnou dostupností. K ovládání aplikace slouží grafické uživatelské rozhraní. Aplikace umožňuje snadno nahrát vstupní soubor, vytvořit hierarchicky strukturovaný strom z jednotlivých prvků a následně umožní vizualizaci jednotlivých prvků a jejich vnitřní struktury v pravé části okna aplikace.

This thesis deals with visualization of transposons' genomic features. The Genomic feature format (GFF) is an input file to visualisation. This type of file has strict definition and it is nowadays a de-facto standard format for genome description. Although there are several tools for GFF visualization, an open source application with advanced visualization features is missing. This work presents a design of such a tool. The application has a graphical user interface to simplify the user's work and combines the advantages of existing commercial products with free access. The application provides simple way to import user's biological data from a GFF file, creates hierarchical tree of individual elements including a detailed internal structure visualization in a subwindow.
Visualization of Transposons' Genomic Features
Keywords: vizualizace; transposony; hierarchický strom; GFF; genomické rysy; DNA; visualisation; transposons; hiararchical tree; GFF; genomic features; DNA